Првиот ресторан на иднината управуван од готвачот Аиман, кулинарски модел создаден од вештачка интелигенција, се отвора во Дубаи во септември.
Во ресторанот „Вуху“, кој ќе се наоѓа на само еден камен фрлање од највисоката зграда во светот, Бурџ Калифа, храната ќе ја подготвуваат луѓе, а сè друго, од менито до амбиентот и услугата, ќе го управува вештачката интелигенција, објавува „Бизнис магазин“. Аиман, збор што е комбинација од вештачка интелигенција, или вештачка интелигенција, и зборот „човек“, всушност е обучен врз основа на огромна база на податоци за храна, рецепти и состојки, и се претпоставува дека ова ќе му биде доволно за да обезбеди врвна услуга. Еден од основачите на ресторанот, Ахмет Ојтун Чакир, објасни дека Аиман нема да може да ја вкуси или помириса храната, туку ќе ја „разложи на делови како текстура, киселост итн., а потоа ќе ја состави во необични комбинации на вкусови и состојки, според програмите на кои работи“.
Овие прототипови потоа ги усовршуваат вистински готвачи кои ги дегустираат комбинациите и даваат насоки за тоа како да се подготви храната. Поентата е дека луѓето само го надополнуваат и му помагаат на Аиман да ги реализира неговите идеи, рече Ојтун Чакир, кој е и извршен директор на компанијата за кетеринг „Гастронаут“.
„Аиман е дизајниран да развива рецепти што ги користат повторно состојките што рестораните често ги фрлаат, како што се остатоци од месо или маснотии“, додаде тој. На долг рок, основачите на ресторанот веруваат дека Аиман би можел да биде лиценциран за ресторани низ целиот свет, со што ќе се намали отпадот и ќе се подобри одржливоста.
Тагови: вештачка интелигенција Дубаи ресторан Бурџ Калифа