Промовирани огласи »

Што не очекувавме за викендот? Проверете пред да тргнете

Овој викенд времето во Македонија ќе биде променливо, со нешто повеќе облачност во сабота

Овој викенд времето во Македонија ќе биде променливо, со нешто повеќе облачност во сабота (11 октомври), кога локално се очекува слаб дожд. Ќе биде ветровито, особено во Повардарието и источните делови од земјата, каде северниот ветер повремено ќе достигнува брзина и над 60 км/час. Во недела (12 октомври) се очекува стабилизирање – повеќе сончеви периоди и значително послаб ветер.

Утринските температури ќе се движат меѓу 4 и 11 степени, а дневните ќе достигнат од 13 до 21 степен во сабота и до 22 степени во недела. Во Скопје утринската температура ќе биде околу 10 степени, додека преку ден ќе достигне 18 во сабота и околу 21 степен во недела.

Временска прогноза за Скопје. За другите градови кликни ТУКА.

6.12.2025 Сабота   / 11° 06:44   16:09
0h1h2h3h4h5h6h7h8h9h10h11h12h13h14h15h16h17h18h19h20h21h22h23h










10°
10°
11°
11°
10°
10°
10°








3

4

4

4

4

3

3

3

3

2

2

2

2

2

2

2
7.12.2025 Недела   / 12° 06:45   16:09
0h1h2h3h4h5h6h7h8h9h10h11h12h13h14h15h16h17h18h19h20h21h22h23h













10°
11°
12°
11°








2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

1

2

2

2

2

3

3

3

3

3

2

2

2
8.12.2025 Понеделник   / 13° 06:46   16:09
0h1h2h3h4h5h6h7h8h9h10h11h12h13h14h15h16h17h18h19h20h21h22h23h












11°
12°
12°
13°
12°








2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

3

3

3

3

2

3

2

2

2

2

2

2

2

2

Промовирани огласи »

Берни Сандерс предупредува: Вештачката интелигенција може да ја уништи работничката класа

Сандерс, долгогодишен борец за правата на работниците и економска еднаквост, укажува на итната потреба од политики кои ќе ги заштитат луѓето од потенцијално разорните социјални и економски последици на автоматизацијата.

Сенаторот Берни Сандерс предупредува дека брзиот развој на вештачката интелигенција и роботиката од страна на моќни милијардери може да им овозможи на големите корпорации да укинат десетици милиони добро платени работни места, со цел да ги намалат трошоците за труд и да ги зголемат профитите. Тој поставува клучно прашање – што ќе се случи со работничката класа кога работните места едноставно ќе исчезнат? Сандерс, долгогодишен борец за правата на работниците и економска еднаквост, укажува на итната потреба од политики кои ќе ги заштитат луѓето од потенцијално разорните социјални и економски последици на автоматизацијата.

Берни Сандерс предупредува: Вештачката интелигенција може да ја уништи работничката класа

Тагови: вештачка интелигенција роботи Берни Сандерс

Промовирани огласи »

Ќе има ли штрајк во М-НАВ? Еве што одговорија од компанијата

По најавите за штрајк на 20 и 24 октомври, М-НАВ истакна дека контролата на летање спаѓа во критична инфраструктура и не смее да се прекине

По најавите за штрајк на 20 и 24 октомври, М-НАВ истакна дека контролата на летање спаѓа во критична инфраструктура и не смее да се прекине, за да се заштити безбедноста на патниците, екипажот и воздушниот сообраќај над Македонија. Компанијата потсетува дека штрајкот е право на вработените, но мора да се организира така што ќе има доволно контролори и технички персонал за непречено работење.

М-НАВ реагираше на неточни и сензационалистички информации во јавноста, кои можат да предизвикаат паника и да ја загрозат стабилноста. Компанијата нагласува дека ширењето дезинформации е неприфатливо и влијае на безбедното функционирање на сообраќајот.

Воедно, М-НАВ останува отворен за дијалог со синдикатите за реалните барања на вработените, но преку официјални канали и без компромис со безбедноста. Компанијата апелира медиумите и јавноста да се воздржат од непотврдени информации и уверува дека ќе бидат преземени сите мерки за сигурен и непречен воздушен сообраќај.

Тагови: авио сообраќај М-НАВ

Промовирани огласи »

Од хоби до успешен бизнис: Како Стеве ја создаде својата слатка приказна „Цветен мафин“

Секој мафин крие инспирација – како „Цветен мафин“ го освои срцето на љубителите на слатки

Која е Стеве Нешкоска? Кажи ни нешто повеќе за тебе и како започна твојата приказна со „Цветен мафин“.

Јас сум Стеве од Прилеп, мајка на две прекрасни девојки кои се мојата најголема инспирација и причина за сè што правам. Од мала бев вљубена во уметноста – сакав да цртам, да сликам, да создавам. Со тек на времето, тој креативен дух остана во мене, иако животот ме однесе по сосема други патишта. Сè додека не станав мајка – тогаш повторно ја открив својата љубов кон уметноста, но на еден нов начин. Секогаш сакав на моите ќерки да им направам нешто посебно за нивните родендени, нешто што ќе ги изненади и усреќи. Така за еден роденден направив едни обични мафини, украсени со розев крем и мали декорации. Не беа совршени, но радоста што ја видов во нивните очи и восхитот на гостите ме натера да сфатам дека тоа е нешто повеќе од десерт. Тоа беше мојот прв „Цветен мафин“. И од тој момент приказната почна да расте – од домашна кујна, полна со љубов, до мал бизнис што денес носи радост на многу луѓе.

Кој беше првиот десерт што го направивте и уште го паметите – и зошто токму тој?

Десерти изработувам уште од дете, па заради тоа не памтам конкретно кој десерт бил, но сигурно биле некои ситни колачиња кои сум ги правела за мојот именден. Секогаш ме исполнувал тој завршен креативен дел – моментот кога ќе го видиш готовото дело и ќе почувствуваш гордост што си создавал со свои раце. Од тогаш па наваму, секогаш сум се трудела да направам нешто ново и уникатно – десерт кој не само што ќе биде убав на изглед, туку и вистински вкусен. Токму таа детска радост од експериментирање и игра со бои, облици и вкусови остана со мене и денес, и е дел од секој „Цветен мафин“ што го создадам.

Како изгледа процесот од идеја до финален производ – дали прво го замислувате изгледот или вкусот?

Кај мене сè започнува со слика во мојата глава. Понекогаш тоа е одредена боја, цвет, чувство, а понекогаш е инспирација од некој настан или празник. Најчесто прво го замислувам изгледот – како ќе изгледа на маса, како ќе се вклопи во атмосферата, какво чувство ќе предизвика. Потоа размислувам за вкусот – сакам да биде совршена хармонија помеѓу визуелното и гастрономското. Сметам дека не е доволно нешто само да изгледа прекрасно, туку мора и вкусот да ја одразува истата посветеност и креативност. Така, секоја креација за мене е мал процес на уметност – од првата идеја, преку изборот на состојки и комбинации, па сè до финалниот цвет.

Како реагираат вашите деца кога ќе пробаат нов рецепт – дали се најискрените дегустатори?

Моите деца се моите најискрени и најдраги дегустатори. Децата никогаш не знаат да глумат – тие или ќе се воодушеват или веднаш ќе кажат дека нешто не им се допаѓа. Тоа ми е најголемата гаранција дека сум на добар пат. Секогаш кога ќе подготвам нешто ново, тие први седнуваат на масата со нетрпение. Ако им се допадне, веднаш ќе побараат уште, ќе ми кажат „мамо, ова е најубавото до сега“. А ако не им се допаѓа, ќе ми дадат најискрена забелешка – без заобиколување. Тоа за мене е најголемата мотивација, затоа што знам дека ако ги задоволам нивните детски вкусови, тогаш и возрасните ќе бидат задоволни. Плус, тоа се моменти што остануваат, нашите дегустации се претвораат во мали семејни ритуали полни со смеа и љубов.

Кој е најголемиот предизвик со кој се соочивте во почетокот (материјали, клиенти, логистика) и како го надминавте?

За мене, најголем предизвик воопшто беше самата одлука да започнам со изработка. Во тој дел многу ми помогна сестра ми, бидејќи таа уште пред да почнам веруваше во мене и во мојот талент, и ме охрабруваше да го направам првиот чекор. Почетоците беа вистински предизвик – немав искуство со набавка на професионални материјали, па често се снаоѓав со она што можев да го најдам кај нас. Понекогаш тоа значеше и да импровизирам со алатки или да барам алтернативи. Во исто време, требаше да стекнам доверба кај луѓето – кога си нов, не е секој спремен веднаш да ти довери важен настан како роденден или свадба. Тука многу ми помогнаа мојата посветеност и трпение – секогаш се трудам да одам чекор по чекор, но со многу љубов. Со тек на време, клиентите почнаа да ме препознаваат по уникатниот стил. Тоа беше пат исполнет со многу работа и ноќи без сон, но секоја насмевка од клиент ми беше потврда дека вреди.

Какви планови или визии имате за раст — мислите ли за нови вкусови, производи, или проширување во други градови?

Секогаш велам дека „Цветен мафин“ за мене не е само бизнис – тоа е простор за мојата креативност. Имам многу идеи за нови вкусови и комбинации – инспирирани од сезоните, од природата, па дури и од моментални расположенија. Сакам да правам колекции кои ќе имаат приказна. Во иднина (се надевам блиска) сакам да отворам мало креативно студио – место каде луѓето ќе можат не само да купат, туку и да доживеат едно мало искуство, да седнат, да дегустираат и да се чувствуваат како дел од таа уметничка приказна. Ако еден ден се прошириме и во повеќе градови, тоа ќе биде исполнување на еден голем сон.

Кога би можеле да му дадете совет на некој што штотуку започнува свој мал бизнис – што би било тоа?

Мојот најискрен совет е: започнете што поскоро и не се двоумете предолго – јас долго размислував пред да се одлучам, а денес сфаќам дека најважно е да се направи првиот чекор. Бидете трпеливи и не се откажувајте на првата пречка. Кога ќе започнете нешто свое, секогаш ќе има тешки моменти – ќе има денови кога ќе мислите дека е невозможно, кога ќе се прашувате дали вреди. Но ако вашата идеја доаѓа од срце и ако навистина верувате во неа, тогаш вреди повеќе од сè. Луѓето секогаш ја препознаваат автентичноста – кога работите со љубов, кога секое парче го правите како да е за најблиските. И уште нешто: не се споредувајте со другите. Секој има свој пат, своја приказна, свои падови и успеси. Важно е да уживате во процесот и да ја гледате секоја пречка како лекција. Со време, ќе видите дека токму тие лекции ве прават посилни и поподготвени за големи нешта.

Вчитај повеќе вести...
барај огласи за вработување »