Промовирани огласи »

Ангела Николовска: Од психологија и угостителство до бизнис успех во Катар

Три банкрота не ја сопреа – приказната на Ангела Николовска која ги освојува странските пазари

Која е Ангела Николовска, кажи ни нешто повеќе за себе?

Јас сум дипломиран психолог, но никогаш не ја работев психологијата професионално. По стапките на татко ми, влегов во угостителството и таму останав цели 15 години. Тоа ми даде дисциплина, издржливост и чувство за работа со луѓе. Но во еден момент, сфатив дека не сакам повеќе да работам за други газди. Сакав да имам нешто мое, да бидам независна. Последниве десет години сум во трговијата со храна, а од 2013 година живеам во Катар, место каде што конечно најдов мир и средина која ме поттикна да растам како човек и како претприемач.

Како изгледа твојата приказна – што те поттикна да ја основаш Импера Консалтинг и да се впуштиш во претприемништво?

Во 2016 година, заедно со моја партнерка од Катар, ја отворивме првата фирма за дистрибуција на храна. "Jarra Food and Beverage".
Увезувавме околу 280 македонски производи кои можеа да се најдат речиси во сите маркети низ Катар. За мене тоа беше огромен успех, да влезеш на еден толку специфичен пазар и да донесеш производи од Македонија, мојата земја.
Потоа дојде ковид кризата. Поради доцнење на наплати заглавивме финансиски и тоа беше тежок удар. Моравме да најдеме нов пат, тогаш ја основавме „Импера Консалтинг“ во Македонија и се пренасочивме кон секторот за увоз. Во суштина, ги искористивме старите договори, но во нова насока и нова енергија.
Понекогаш се прашувам дали згрешив, ама кога ќе погледнам наназад, сфаќам дека токму тие одлуки ме доведоа до оваа точка.

Кои беа најголемите предизвици кога започна да работиш со странски пазари и доколку имаш такво искуство, како успеа да ги надминеш?

Предизвици има секогаш, тоа е дел од играта. Во бизнисот никогаш не е сè подмачкано: едниот ден ќе доцни испораката и клиентот ќе прави драма, другиот ден ќе заглавиш на царина за еден документ, третиот ден ќе платиш пенали. Катар е многу специфичен пазар.
Кога почнував мислев дека сум подготвена и дека знам сè. Брзо сфатив дека тоа не е така. Тоа лажно чувство на сигурност ме удри од земја.
Имав три банкрота, но тоа ме научи дека не е срамота да паднеш, срамота е да не станеш. Јас не се откажав. Секој пад ми донесе ново знаење, повеќе мудрост и поцврст карактер. Денес верувам дека сум на правиот пат, конечно.

Кога го креиравте брендот МАКО за катарскиот пазар, кои специфики на пазарот или очекувања најмногу те изненадија?

Брендот МАКО не го измисливме од нула, претходно веќе увезувавме масло за други клиенти. Кога склучивме договор со неколку маркети кои рекоа дека за нив брендот не е клучен, си рековме: „А зошто да не креираме наш?“ Така се роди МАКО. Имаме јасна идеја за неговата промоција и развој. Тоа не е само производ, туку приказна која ја раскажуваме на купувачите.

Колку е тешко да се најде доверлив локален партнер или снабдувач кога сакаш да одржиш висок квалитет?

Искрено, премногу тешко. Особено затоа што многумина бараат авансни плаќања а тоа е ризик што не смееш лесно да го преземеш. За среќа, ние досега никогаш не сме се излажале да платиме на непроверен продавач. Но знам многумина кои ја направиле таа грешка и изгубиле многу. Јас имав доволно „школо“ со локални грешки за да не си дозволам такво нешто и на меѓународно ниво.
Што се однесува до партнерите, имаме многу, повеќето се маркети со кои работиме директно. Проблемот е начинот на плаќање, но гледаме да најдеме компромис. Затоа почнуваме со помали количини, ама сигурни. Со тек на време ќе расте и тоа.

Во процесот на градење бренд, што за тебе е поважно – пакувањето или самата приказна што стои зад производот?

За мене, секогаш приказната. Пакувањето е важно, но приказната е она што го прави производот жив. Таа му дава душа, таа продава. Производ без приказна е празен.

Дали некогаш си размислувала да се откажеш и што те држи мотивирано да продолжиш понатаму?

Да, и тоа повеќе пати. Особено во најтешките моменти кога бев тотално банкрот, кога луѓе ми должат, а јас пак должам на други. Тоа беше огормен товар за мене кој најчесто сама го носев а со тоа дојде и анксиозноста и депресијата. Се чувствував заглавено, без излез.
Но морав да станам, долговите мора да бидат на нула, се надевам многу скоро. Три пати почнував од почеток и тоа го правев за да си го обелам образот. Јас не сакам да останам должна, тоа е мојата најголема мотивација. Денес за мене нема друга опција освен успех. Секако, ме движи и едно внатрешно чувство дека мојата задача е да помагам, некогаш финансиски, некогаш само со збор, совет или сослушување. Тоа е мојата најголема инспирација.

Кој е следниот голем чекор за Импера Консалтинг – проширување на производи, нови пазари или нешто сосема ново?

Јас секогаш размислувам големо, малку „мегаломански“ како што вели мојата партнерка. Но верувам дека мора да се сонува големо за да успееш.
Во план е повторно враќање на дел од македонските производи на катарскиот пазар, барем 200 различни артикли. Паралелно развиваме онлајн платформа за интернационална трговија со храна „Food Around“. Имаме и проект „Work Around“, преку кој обезбедуваме работници од Азија и Африка за европските пазари, иако моментално не е во полн капацитет. А најновото е „Infinitas Innovare“, проект за ИТ, дизајн и маркетинг, кој обединува фриленсери под еден чадор и им нуди на балканските компании подобар квалитет по попристапни цени.
Сите овие иницијативи се под „Импера Консалтинг“. За некого можеби изгледа многу, за мене тоа е само почеток.

Промовирани огласи »

Водич за онлајн заработка: Совети за успешен почеток

Интернетот нуди безброј можности за дополнителна или редовна заработка

Во денешно време, интернетот нуди безброј можности за дополнителна или редовна заработка. Доволно е да имате компјутер, интернет конекција и желба за работа – можностите се огромни. Еве неколку начини како можете да започнете:

1. Фриленс работа

Платформи како Upwork, Fiverr или Freelancer овозможуваат да ги понудите вашите вештини – било да се работи за пишување, дизајн, превод, програмирање или маркетинг. Фриленсот ви дава слобода да работите од дома и да избирате проекти.

2. Онлајн продажба

Отворете сопствена онлајн продавница преку платформи како Etsy, eBay или Shopify. Можете да продавате рачно изработени производи, дигитални фајлови или пак предмети што ги набавувате на големо.

3. Креирање содржина

Ако сакате да снимате видеа, пишувате блогови или да снимате подкасти – YouTube, TikTok и Medium можат да станат извори на заработка преку реклами, спонзорства и донатори.

4. Онлајн предавања и курсеви

Доколку имате знаење во одредена област, можете да креирате курсеви и да ги продавате на платформи како Udemy или Skillshare. Ова е одличен начин за пасивен приход.

5. Инвестиции и трговија

Онлајн берзи, криптовалути или дури и платформи за микро-инвестиции овозможуваат заработка – но бараат претходно знаење и внимание бидејќи ризикот е поголем.

Заработката онлајн е достапна за секого – важно е да пронајдете метод што одговара на вашите вештини, интереси и време. Почнете со мал чекор, истражувајте и вложувајте труд. Со време, онлајн заработката може да стане значаен дел од вашиот приход или дури целосна кариера.

Тагови: заработка пари работа

Промовирани огласи »

„МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТНИЦИ СЕ НАЈПОТЦЕНЕТИ ВО РЕГИОНОТ И РАБОТАТ ЗА НАЈНИСКИ ПЛАТИ“: Трендафилов не отпстапува од зголемувањето на минималната плата

Затоа, бараме итно зголемување на минималната плата, бидејќи со сегашниот износ работниците не можат да ги покријат ни основните трошоци за живот, порача тој

Претседателот на ССМ, Слободан Трендафилов не отстапува од идејата да се зголеми минималната плата.
„Македонија не смее да остане земја со најниски плати и најевтина работна сила!

Во земја во која во месец мај 2025 година евидентирани се 509.960 работници со пресметана и уплатена нето плата од кои 374.045 работници или 73,3% од работниците примиле плата под просечната плата, а 135.915 работници или 26,7% од работниците примиле плата над просечната плата, фрапантни се податоците според кои уште позагрижувачки се податоците дека во месец мај (последен податок од УЈП обезбеден од ССМ) има евидентирано 0 (нула) работници кои примиле минимална плата и 0 (нула) работници кои примиле просечна плата што фрла дополнителен сомнеж на состојбите со платите во Македонија!

Ако се има предвид фактот дека од 2022 година, кога ја покачивме минималната плата на 18.000 денари, имаше 7062 нови фирми, а избришани 5694, во 2023 година, со минимална плата од 20.175 денари, имаше 7062 новоосновани, а само 3372 затворени, а во 2024 година, со покачување на минималната на 22.567 денари, имаше 6627 нови фирми и само 2891 затворена, овие бројки покажуваат дека со секое зголемување на минималната плата бројот на затворени фирми ОПАЃА, а бројот на новоосновани фирми расте, тогаш паѓаат во вода сите изговори дека нема простор за зголемување на минималната плата.

Потсетуваме дека во регионот минималната плата расте, а само во Македонија стагнира. Па така, на пример, во Србија минималната плата од октомври ќе изнесува најмалку 500 евра, а во Македонија останува под 400 евра.Тоа значи дека македонските работници се најпотценети во регионот и работат за најниски плати!

Затоа, бараме итно зголемување на минималната плата, бидејќи со сегашниот износ работниците не можат да ги покријат ни основните трошоци за живот.

Секоја одложена реакција е директен удар врз достоинството на работниците, а воедно и врз иднината на земјата. Македонија не смее да остане земја со најевтина работна сила – работниците заслужуваат плата што ќе обезбеди пристоен и достоинствен живот!“, напиша тој.

Тагови: најниски плати ССМ

Промовирани огласи »

Од 12 октомври, новите правила за влез во Еу земјите ќе важат и за влез во Грција. Еве како ќе изгледа патувањето откако ќе почне примената на ЕЕС.

Туристичките агенции се првите кои ги објавија детално информациите околу спроведувањето на ЕЕС.

Како ќе важи за македонските државјани?

Бидејќи Македонија не е дел од ЕУ/Шенген, граѓаните ќе се третираат како „државјани на трета земја“.

За влез во Грција:

1. Скенирање на пасошот (биометриски).

2. Регистрација на биометриски податоци – отпечатоци од прсти и фотографија од лице (само првиот пат, потоа останува во системот до 3 години).

3. Автоматско евидентирање на датум и место на влез/излез.

4. Се проверува дали некој го пречекорил дозволениот престој (макс. 90 дена во 180 дена без виза).

Што значи за Македонците во Грција?

• Нема повеќе печати во пасош.

• Ќе се следи точно колку време си престојувал.

• Ако некој го пречекори рокот (90/180), системот веднаш го евидентира и може да има забрани за влез.

• На аеродромите и границите ќе има автоматски киосци за побрз премин.

 Ова важи за сите македонски патници – туристи, работници...

Влегување на Македонец во Грција со ЕЕС, чекор по чекор

 Пример: Македонец патува со пасош во Грција (2025)

1. Пристигнување на граница или аеродром

• Приоѓаш на граничниот премин (на копно или на аеродром).

• Наместо класичен печат, граничарите ќе те упатат на ЕЕС киоск (автомат).

2. Регистрација во ЕЕС (само првиот пат)

• Ставаш пасош во читачот.

• Фотографија – камера те слика.

• Отпечатоци – ставаш прсти на скенер.

• Податоците се чуваат во системот (важат до 3 години).

Следните патувања ќе бидат побрзи, бидејќи податоците ќе постојат во системот.

3. Проверка на престојот

• Системот автоматски пресметува колку дена си бил во Шенген (Грција).

• Ако сè е во ред (под 90/180 дена), добиваш одобрение за влез.

4. Завршување на контролата

• Граничарот само потврдува дека системот е во ред.

• Пасошот не добива печат, бидејќи сите влезови и излези се дигитално евидентирани.

Тагови: ETIAS граница Грција

Вчитај повеќе вести...
барај огласи за вработување »