Железото е еден од клучните минерали за нашето тело – учествува во создавање на хемоглобинот и транспорт на кислород во крвта. Кога нивото на железо е ниско, можеме да почувствуваме замор, вртоглавици и намалена концентрација. Добрата вест е дека исхраната игра голема улога во регулирањето на железото.
Намирници богати со железо
Црвено месо (говедско, телешко, јагнешко)
Богат извор на хем-железо кое организмот лесно го апсорбира.
Риба и морски плодови
Туна, сардини, лосос и школки се одлични извори на железо и протеини.
Зелен лиснат зеленчук
Спанаќ, блитва и кељ содржат железо и дополнителни витамини корисни за крвта.
Мешунки
Леќа, грав, наут и грашок се растителни извори на железо, одлични за вегетаријанци и вегани.
Јаткасти плодови и семки
Бадеми, индиски ореви, семки од тиква и сончоглед – лесни за комбинирање како ужинка.
Суво овошје
Суви сливи, суво грозје и урми не само што се богати со железо, туку и со природни шеќери и влакна.
Регулирањето на ниското железо започнува од правилната исхрана. Вклучувајќи разновидни намирници богати со железо и комбинирајќи ги со витамин Ц, можете природно да го зголемите нивото на железо и да ја подобрите вашата енергија и здравје. Доколку симптомите се посериозни, секогаш е добро да се консултирате со лекар за дополнителни совети и анализа.
Тагови: вежбање здрава храна здравје ниско железо