Истражувања кои опфатиле речиси 50.000 деца од 18 земји покажуваат дека децата на веганска и вегетаријанска исхрана во просек се пониски и послаби во споредба со нивните врсници што консумираат месо. Според збирната анализа на 59 студии, кај овие деца е забележан понизок индекс на телесна маса, а разликата во висина достигнува и до 4 сантиметри, иако вредностите најчесто остануваат во рамки на нормалата.
Анализата открива дека веганските деца внесуваат повеќе растителни влакна, витамин Ц, фолна киселина, магнезиум и железо, но имаат помал внес на енергија, протеини, масти и клучни микронутриенти како витамин Б12 и цинк. Недостатокот на витамин Б12, кој природно не се наоѓа во растителната храна, може да доведе до сериозни здравствени последици, вклучувајќи анемија и трајни невролошки оштетувања доколку не се надоместува со соодветни извори или суплементи.
Авторите на студијата истакнуваат дека веганската исхрана сама по себе не е небезбедна, но не е нутритивно целосна без внимателно планирање и редовна суплементација. Колку е режимот порестриктивен, толку е поголем ризикот од нутритивни празнини, особено ако не се користи збогатена храна. Иако ваквата исхрана може да понуди одредени здравствени придобивки во детството, експертите предупредуваат дека ризиците од дефицит на микронутриенти не смеат да се занемарат.
Тагови: витамини деца исхрана веганска вегетаријанска